Idrotter

Ester Mosessons gymnasium erbjuder inga idrotter (NIU och/eller RIG)

Individuella val som kan väljas till år 1

Ester Mosessons gymnasium erbjuder inga individuella val inför år 1

Språk som kan väljas till år 1

Ester Mosessons gymnasium erbjuder inga språk inför år 1

Instrument på Estetiska programmet inriktning Musik

Ester Mosessons gymnasium erbjuder inga instrument

Profil

Ester Mosessons gymnasium har ingen särskild profil

OM SKOLAN

Drömmer du om att öppna en egen restaurang eller ett eget konditori, jobba med delikatesser och charkvaror? Eller vill du jobba på ett fjällhotell eller kanske ordna med cateringen till stora fester och bröllop? Då är det här skolan för dig! Ester Mosessons grundades 1928 och ända sedan dess har skolan förknippats med välutbildade och kompetenta kockar, servitörer, charkuterister, styckare, kallskänkor, bagare och konditorer.

Nationellt program: Restaurang och livsmedel
Programmet är ett yrkesprogram med lagom blandning av teori och praktik. Du kommer att tillbringa mycket tid i våra välutrustade produktionslokaler där du lär dig ditt yrke från grunden samtidigt som din kreativitet uppmuntras. Eftersom vi jobbar tillsammans med branschen kommer du också att få flera möjligheter att praktisera ute på olika företag. Efter skolan finns stora möjligheter att få jobb direkt. Du läser även kärnämnen och om du vill kan du få allmän behörighet att plugga vidare på högskola.

Yrkesintroduktion: Restaurang och livsmedel
Programmet för dig som inte blir behörig till nationellt program i höst, men är intresserad av mat och vill arbeta som bagare, charkuterist, kafébiträde, styckare, kock, servitör eller med mat i butik. Yrkesintroduktionen syftar till att du får en yrkesutbildning. Den kan leda till att du kan söka arbete direkt efter utbildningen eller att du går vidare till ett nationellt program.

Huvuddelen av utbildningen är praktisk. Du lär dig det praktiska hantverket på en arbetsplats två dagar per vecka med hjälp av en handledare som ansvarar för att du får lära dig yrkets olika delar. Tre dagar per vecka läser du teori. Du planerar din utbildning tillsammans med dina lärare.

Du kan läsa svenska, matematik och engelska på grundskolenivå. Du har också möjlighet att komplettera i ytterligare några grundskolekurser. Du läser yrkesämnen på gymnasienivå och du kan påbörja dina studier på gymnasienivå i svenska, engelska och matematik om du är klar med grundskolekurserna i dessa ämnen.  

Yrkesintroduktion med förstärkt svenska som andraspråk
Programmet är för dig som har bott i Sverige några år, men som fortfarande behöver lära dig mer svenska för att bli behörig till gymnasiet. Du har läst 1-2 år på språkintroduktion. Yrkesintroduktionen syftar till att du får en yrkesutbildning. Utbildningen kan leda till att du kan söka arbete direkt efteråt, eller att du går vidare till Restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet.

En stor del av utbildningen är praktisk. Du lär dig det praktiska hantverket på en arbetsplats två dagar per vecka med hjälp av en handledare som ansvarar för att du får lära dig yrkets olika delar. Tre dagar per vecka läser du teori. Du planerar din utbildning tillsammans med dina lärare.

Utbildningens innehåll:
Svenska som andraspråk, matematik, engelska, samhällskunskap, geografi och hemkunskap på grundskolenivå.
Kurser i livsmedelskunskap och hygien på gymnasienivå.
Möjlighet att välja till Idrott och hälsa.
Möjlighet att pröva för betyg i modersmål och moderna språk i ditt modersmål.

karta-google
minuters restid från