Restaurang- och livsmedelsprogrammet RL

Krokslättsgymnasiet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på t.ex. restaurang, bageri eller butik. Du lär dig om traditionella och moderna hantverksmässiga metoder, livsmedelsproduktion, matlagning, servering, måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Du lär dig om planering, organisering, ekonomi och företagande. Du utvecklar din förmåga att bemöta kunder och ge service. På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom Yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

Se film och läs mer om programmet på gymnasieinfo.se

Läs om programmet på andra språk på utbildningsinfo.se

OM SKOLAN

Vill du göra verklig skillnad i samhället?
Vill du läsa på en mindre och personligare skola?  Hos oss möter du engagerade lärare, bra studiemiljö och ett centralt läge med närhet till det mesta.

Krokslättsgymnasiet är en gymnasieskola där du som elev kommer nära lärarna och dina skolkamrater. Närheten skapar inte bara en unik sammanhållning och trygghet på skolan – det leder också till undervisning med riktigt hög kvalitet. Här är det lätt att trivas.
Vår trevliga skola hittar du i anrika Krokslätts Fabriker, endast 9 minuters spårvagnsresa från Korsvägen i Göteborg. Här studerar du i charmiga och kulturminnesmärkta lokaler från förra sekelskiftet. Ljuset silar lugnt och behagligt in genom de stora och tidsenliga fönsterpartierna, samtidigt som originalgolven från förra sekelskiftet bär tydliga spår från svunna tiders tunga textilindustri.
På Krokslättsgymnasiet har du inte bara alldeles lagom nära till storstadens alla nöjen och aktiviteter – du får dessutom en lugn och inspirerande miljö att studera i.

Vad lär jag mig på inriktningen ?

Inriktningen bageri och konditori ska ge kunskaper framför allt för arbete inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Den ska ge de kunskaper som behövs för såväl små- som storskalig verksamhet. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som bagare eller konditor.

Exempel på yrkesutgångar

Bagare och konditor

Vad lär jag mig på inriktningen ?

Inriktningen färskvaror, delikatesser och catering ska ge kunskaper inom livsmedelsområdet, i syfte att sälja, och om måltiden och dess delar som råvaruval, tillagning, drycker, dukning och uppläggning. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som matinformatör eller säljare med specialisering mot exempelvis matlagning, bageri eller konditori.

Exempel på yrkesutgångar

Butikssäljare inom färskvaror och delikatess

Vad lär jag mig på inriktningen ?

Inriktningen kök och servering ska ge kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.

Exempel på yrkesutgångar

Kock, servitris eller servitör

Behöver jag välja inriktning redan nu?

Inriktningar med start år 2
De flesta gymnasieprograms inriktningar startar först i år 2. Du kommer under det första året på gymnasieskolan få välja vilken inriktning du vill gå på. Om du redan nu tror dig veta vilken inriktning du vill gå kan du önska den redan nu. Det är dock ingen garanti att du kan få gå den inriktningen. Inriktningar startar bara om tillräckligt många elever väljer den.

Inriktningar med start år 1
Programmen nedan startar eventuella inriktningar redan i år 1:

  • Estetiska programmet
  • Industritekniska programmet
  • Introduktionsprogram
  • Hantverksprogrammet
  • Naturbruksprogrammet
  • RX-utbildningar (ex sjöfart, flyg, marin)

Exempel på yrkesutgångar

Bagare och konditor, Butikssäljare inom färskvaror och delikatess, Kock, Servitris eller servitör

Liknande utbildningar

18 utbildningar
karta-google
minuters restid från