Restaurang- och livsmedelsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på t.ex. restaurang, bageri eller butik. Du lär dig om traditionella och moderna hantverksmässiga metoder, livsmedelsproduktion, matlagning, servering, måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Du lär dig om planering, organisering, ekonomi och företagande. Du utvecklar din förmåga att bemöta kunder och ge service. På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom Yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

Se film och läs mer om programmet på gymnasieinfo.se

Läs om programmet på andra språk på utbildningsinfo.se

OM SKOLAN

Drömmer du om att öppna en egen restaurang eller ett eget konditori, jobba med delikatesser och charkvaror? Eller vill du jobba på ett fjällhotell eller kanske ordna med cateringen till stora fester och bröllop? Då är det här skolan för dig! Ester Mosessons grundades 1928 och ända sedan dess har skolan förknippats med välutbildade och kompetenta kockar, servitörer, charkuterister, styckare, kallskänkor, bagare och konditorer.

Restaurang och livsmedel
Programmet är ett yrkesprogram med lagom blandning av teori och praktik. Du kommer att tillbringa mycket tid i våra välutrustade produktionslokaler där du lär dig ditt yrke från grunden samtidigt som din kreativitet uppmuntras. Eftersom vi jobbar tillsammans med branschen kommer du också att få flera möjligheter att praktisera ute på olika företag. Efter skolan finns stora möjligheter att få jobb direkt. Du läser även kärnämnen och om du vill kan du få allmän behörighet att plugga vidare på högskola.

Hotell och Turism
Programmet är ett yrkesprogram där undervisningen sker praktiskt ute på arbetsplatser men också teoretiskt på skolan. Vi har ett tätt samarbete med branschen och du kommer  att få flera möjligheter att praktisera på olika hotell och konferensanläggningar. Efter skolan finns stora möjligheter att få jobb direkt då branschen är i stort behov av arbetskraft. På programmet läser du kärnämnen i kombination med yrkesämnen och om du vill kan du också läsa de ämnen du behöver för att få allmän behörighet att plugga vidare på högskola.

Yrkesintroduktion och yrkespaket
Programmet för dig som inte blir behörig till nationellt program i höst, men är intresserad av mat och vill arbeta som bagare, kafébiträde, kock, konditor, servitör, inom hotell eller med mat i butik. Yrkesintroduktionen syftar till att du får en yrkesutbildning. Den kan leda till att du kan söka arbete direkt efter utbildningen eller att du går vidare till ett nationellt program.

Huvuddelen av utbildningen är praktisk. Du lär dig det praktiska hantverket på en arbetsplats tre dagar per vecka med hjälp av en handledare som ansvarar för att du får lära dig yrkets olika delar. Två dagar per vecka läser du teori. Du planerar din utbildning tillsammans med dina lärare.

Du kan läsa svenska, matematik och engelska på grundskolenivå och du läser yrkesämnen på gymnasienivå.

Behöver jag välja inriktning redan nu?

Exempel på yrkesutgångar

Bagare och konditor, Butikssäljare inom färskvaror och delikatess, Kock, Servitris eller servitör

21 utbildningar

karta-google
minuters restid från