Hantverksprogrammet vänder sig till dig som vill använda dina händer och arbeta med ett kreativt hantverksyrke. Du kan välja hantverk inom många olika branscher. På programmet lär du dig om hantverksprocessen, formgivning, företagande och service. Du tränar dig i att utveckla idéer till färdiga produkter och att bedöma vilka material och maskiner du behöver. Du lär dig också hur du bedömer ekonomisk lönsamhet.

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom Yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

Se film och läs mer om programmet på gymnasieinfo.se

Läs om programmet på andra språk på utbildningsinfo.se

OM SKOLAN

Välkommen till Plusgymnasiet! Vi är skolan som hjälper dig närmare drömmen. Vi valde namnet för vi vet att du vill få ut mer av din gymnasietid. Eftersom alla människor är olika lär vi oss också på olika sätt. På Plusgymnasiet gör vi vårt bästa för att identifiera varje elevs talanger och egenskaper. Genom samtal, tester och diagnoser tar vi reda på hur du lär dig bäst. Vi ger mer. ”Både och – inte antingen eller” är en viktig princip. Därför blandar vi teoretiska lektioner i basämnen med praktiska projekt och övningar. Du får arbeta med events, shower, projekt eller starta eget företag. Här lär du dig genom att göra och sedan kan du göra vad du lärt dig. Men du lär dig även genom lärorika misstag. Skolan har ett nära samarbete med det lokala arbetslivet för att du ska få jobba så nära verkligheten som möjligt. Du får en klar bild av vilken kompetens som krävs för ditt drömyrke eller högskoleutbildningen du vill gå.

Vad lär jag mig på inriktningen ?

Inriktningen övriga hantverk ska ge kunskaper om och färdigheter i arbetsuppgifter, tekniker och hantering av verktyg samt kunskaper om material som förekommer inom den valda profilen. Inom inriktningen är ett stort antal hantverksyrken representerade, till exempel glasblåsare, guld- eller silversmed, stylist och tapetserare.

Exempel på yrkesutgångar

Bössmakare, Glasblåsare, Guldsmed, Hovslagare, Hudvård, Hår- och makeupstylist, Juvelfattare, Kakelugnsmakare, Keramiker, Låssmed, Sadelmakare, Silversmed, Skomakare, Smed, Sotare, Tapetserare, Timmerman, Urmakare

33 utbildningar

karta-google
minuters restid från