Teknikprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med teknik och tekniska processer. Du utvecklar dina kunskaper i teknik, fysik, kemi och matematik med fokus på tekniska processer. Du lär dig att se sambanden mellan de olika delarna när teknik utvecklas och förstå hur teknikutveckling sker i samhället. Du studerar både befintlig teknik och utvecklingen av ny teknik.
Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i teknik och naturvetenskap på högskolan. Du får även högskolebehörighet till fler områden.
Se film och läs mer om programmet på gymnasieinfo.se
Läs om programmet på andra språk på utbildningsinfo.se
OM SKOLAN
Välkommen till oss på Alströmergymnasiet i Alingsås. Det rätta valet för dig som vill ha en modern gymnasieutbildning av hög kvalitet i en digital miljö och ha roligt under tiden.
Alströmergymnasiet är en stor skola med den lilla skolans fördelar. Varje program har sin egen hemvist där du kan sitta och plugga eller hänga med kompisar. Till trivseln bidrar också vårt elevkafé, där du kan sitta och läsa, räkna, spela spel, fika, plugga och prata. Kort och gott: Här hittar du många möjligheter, digitala lösningar i framkant och så är det riktigt trevligt också.
Besök gärna vår webbplats för mer information, länk finns vid skolans kontaktuppgifter.
Idrott
Alströmergymnasiet erbjuder utbildningen Nationell idrottsutbildning (NIU) för dig som vill kombinera en certifierad elitsatsning inom fotboll eller handboll med högkvalitativa gymnasiestudier. Träningspassen, som är förlagda under skoltid, består av en kombination av praktisk träning, teori och fysträning. Programmen som du har att välja mellan när du söker till NIU är Naturvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Ekonomiprogrammet, El- och energiprogrammet samt Barn- och fritidsprogrammet.
Som sökande till en av våra NIU-utbildningar kommer du att kallas till uttagningsträning hos Alströmergymnasiets NIU-instruktörer inom fotboll eller handboll.
Färdighetsprov
När du ansöker till Estetiska programmet med inriktning dans eller musik får du också göra ett färdighetsprov på Alströmergymnasiet. För dans genomförs en provlektion, och för musik ges du 15 minuter att visa dina färdigheter i instrument eller i sång. Du gör också ett mindre gehörstest. Provlektionen hålls i mars och du får en kallelse på posten cirka två veckor i förväg. Din poäng från färdighetsprovet räknas samman med ditt betygsvärde från årskurs nio och ligger till grund för antagningen.
Vad lär jag mig på inriktningen ?
Inriktningen design och produktutveckling ska ge kunskaper om och färdigheter i design och produktutveckling där datorstyrd design samt konstruktion är centrala. Den ska också behandla designprocess och designmetodik.
Exempel på yrkesutgångar
Högskoleförberedande program har inga exempel på yrkesutgångar.
Vad lär jag mig på inriktningen ?
Inriktningen informations- och medieteknik ska ge kunskaper om och färdigheter i informations-, kommunikations- och medieteknik. Den ska behandla datorkommunikation, programmering, digital media, webbutveckling samt dator- och kommunikationsteknik.
Exempel på yrkesutgångar
Högskoleförberedande program har inga exempel på yrkesutgångar.
Vad lär jag mig på inriktningen ?
Inriktningen teknikvetenskap ska ge kunskaper om och färdigheter i teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering. Den ska fördjupa kunskaper om teknik, matematik och fysik.
Exempel på yrkesutgångar
Högskoleförberedande program har inga exempel på yrkesutgångar.
Behöver jag välja inriktning redan nu?
Inriktningar med start år 2
De flesta gymnasieprograms inriktningar startar först i år 2. Du kommer under det första året på gymnasieskolan få välja vilken inriktning du vill gå på. Om du redan nu tror dig veta vilken inriktning du vill gå kan du önska den redan nu. Det är dock ingen garanti att du kan få gå den inriktningen. Inriktningar startar bara om tillräckligt många elever väljer den.
Inriktningar som får starta år 1
Dessa program får starta sina inriktningar redan i år 1 och då behöver du välja inriktning redan när du söker dem:
- Estetiska programmet
- Industritekniska programmet
- Hantverksprogrammet
- Naturbruksprogrammet
- RX-utbildningar (ex sjöfart, flyg, marin)
Exempel på yrkesutgångar
Högskoleförberedande program har inga exempel på yrkesutgångar.
- Alströmergymnasiet
- Teatergatan 13, 441 81 ALINGSÅS
- 0322-616500
- Fler uppgifter
- Rektor: Jennie Larsson-Häggström jennie.larssonhaggstrom@alingsas.se
Telefon: 0322-616420 - Rektor: Jens Wallin jens.wallin@alingsas.se
Telefon: 0322-616527
Mobilnummer: 0738608678 - Rektor: Linda Andersson linda.andersson@alingsas.se
Telefon: 0322-617221 - Rektor: Maria Lindberg maria.lindberg2@alingsas.se
Telefon: 0322-616522
Mobilnummer: 0723664308 - Rektor: Mats Kjellmer mats.kjellmer@alingsas.se
Telefon: 0322-61 65 64
Mobilnummer: 0729980817 - Studie- och yrkesvägledare: Emma Bresche Hellström emma.breschehellstrom@alingsas.se
Telefon: 0322-61 65 67 - Studie- och yrkesvägledare: Linda Westler linda.westler@alingsas.se
Telefon: 0322-616359
Mobilnummer: 0734142333 - Kommunal skola
- Skolkommun: Alingsås
- Rektor: Jennie Larsson-Häggström jennie.larssonhaggstrom@alingsas.se