Restaurang- och livsmedelsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt i yrken kring måltiden nära kunder och gäster på t.ex. restaurang, bageri eller butik. Du lär dig om traditionella och moderna hantverksmässiga metoder, livsmedelsproduktion, matlagning, servering, måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Du lär dig om planering, organisering, ekonomi och företagande. Du utvecklar din förmåga att bemöta kunder och ge service. På programmet läggs stor vikt vid arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa.

Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom Yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

Se film och läs mer om programmet på gymnasieinfo.se

Läs om programmet på andra språk på utbildningsinfo.se

OM SKOLAN

Gymnasieskolan
Elof Lindälvs gymnasium är en kommunal gymnasieskola som ligger centralt i Kungsbacka nära Kungsbacka station.
Elof Lindälvs gymnasium har ett brett utbud av program och våra lärare är kunniga och engagerade – tillsammans skapar vi en skola där alla trivs, utvecklas och får kunskaper för livet. Vi arbetar ämnesövergripande utifrån examensmålen för att ge dig som elev en helhet i ditt lärande. Om du läser högre språksteg finns det möjlighet till språkutbyten. Skolan deltar också i olika projekt som syftar till att anpassa yrkesutbildningar inom EU.

Besök gärna vår webbplats för mer information, länk finns vid skolans kontaktuppgifter.

Idrott
Som NIU-elev får du en elitinriktad utbildning där du kombinerar idrott med gymnasiestudier. Målet med utbildningen är att du ska utveckla dina individuella färdigheter i teknik, speluppfattning och spelförståelse samt få ökad kunskap om tränings- och tävlingslära. Idrottsutbildningen har en tydlig elitriktning där målsättningen är att uttagna elever på sikt ska kunna nå nationell elitnivå. De sökande som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen ges företräde vid antagningen. 


Gymnasiesärskolan
Vi erbjuder fyra nationella yrkesprogram. Dessa program ska leda till arbete, sysselsättning eller fortsatta studier. Programmen är både praktiska och teoretiska. I utbildningen ingår 22 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL). Det innebär att du är ute på en arbetsplats inom din yrkesutbildning under minst 22 veckor utspridda under dina studieår. Vi erbjuder ett när samarbete med mentorer, personal med specialpedagogisk utbildning, små grupper och hemklassrum. Vi arbetar med flexibla lösningar och arbetsformer.

Vad lär jag mig på inriktningen ?

Inriktningen kök och servering ska ge kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.

Exempel på yrkesutgångar

Kock, servitris eller servitör

Behöver jag välja inriktning redan nu?

Inriktningar med start år 2
De flesta gymnasieprograms inriktningar startar först i år 2. Du kommer under det första året på gymnasieskolan få välja vilken inriktning du vill gå på. Om du redan nu tror dig veta vilken inriktning du vill gå kan du önska den redan nu. Det är dock ingen garanti att du kan få gå den inriktningen. Inriktningar startar bara om tillräckligt många elever väljer den.

Inriktningar som får starta år 1
Dessa program får starta sina inriktningar redan i år 1 och då behöver du välja inriktning redan när du söker dem:

  • Estetiska programmet
  • Industritekniska programmet
  • Hantverksprogrammet
  • Naturbruksprogrammet
  • RX-utbildningar (ex sjöfart, flyg, marin)

Exempel på yrkesutgångar

Bagare och konditor, Butikssäljare inom färskvaror och delikatess, Kock, Servitris eller servitör

15 utbildningar på skolan ALTERNATIVT liknande utbildningar på andra skolor

karta-google
minuters restid från