Extraval
Idrottsval
Den här utbildningen har idrottsval inom RIG (riksreksryterande idrottsgymnasium) eller NIU (nationellt godkänd idrottsutbildning). Förutom att göra ditt gymnasieval här måste du också göra en ansökan inom din idrott till specialidrottsförbundet. Läs mer om skillnaden under Frågor & svar Klicka på raden för att se vilka idrotter skolan erbjuder.
Teknikprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med teknik och tekniska processer. Du utvecklar dina kunskaper i teknik, fysik, kemi och matematik med fokus på tekniska processer. Du lär dig att se sambanden mellan de olika delarna när teknik utvecklas och förstå hur teknikutveckling sker i samhället. Du studerar både befintlig teknik och utvecklingen av ny teknik.
Utbildningen lägger grunden för fortsatta studier i teknik och naturvetenskap på högskolan. Du får även högskolebehörighet till fler områden.
Se film och läs mer om programmet på gymnasieinfo.se
Läs om programmet på andra språk på utbildningsinfo.se
OM SKOLAN
Gymnasieskolan
Aranäsgymnasiet ligger i centrala Kungsbacka, ungefär 10 minuters promenad från buss- och järnvägsstationen. Aranäsgymnasiet är en modern kommunal gymnasieskola både till det yttre och inre. Här träffar du engagerade lärare som tillsammans med dig planerar din studiegång. Tillsammans skapar vi en trivsam skola med generös och respektfull atmosfär.
Hos oss kan du även välja det internationella programmet International Baccalaureate. Vi arbetar ofta ämnesövergripande i teman med projektarbeten och programdagar och vi är väldigt stolta över vårt samarbete med skolor runtom i Europa.
Besök gärna vår webbplats för mer information, länk finns vid skoalns kontaktuppgifter.
Idrott
Som NIU-elev får du en elitinriktad utbildning där du kombinerar idrott med gymnasiestudier. Målet med utbildningen är att du ska utveckla dina individuella färdigheter i teknik, speluppfattning och spelförståelse samt få ökad kunskap om tränings- och tävlingslära. Idrottsutbildningen har en tydlig elitriktning där målsättningen är att uttagna elever på sikt ska kunna nå nationell elitnivå. De sökande som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen ges företräde vid antagningen.
Färdighetsprov
När du söker Estetiska programmet, inriktningarna Musik och Teater, kommer du att kallas till ett färdighetsprov.
Musik: Färdighetsprovet består av ett spelprov där du sjunger eller spelar på ditt huvudinstrument, valfri musikstil. Alla sökande får även göra en härmningsuppgift och efter spelprovet har vi en kort intervju.
Teater: Färdighetsprovet består av gemensam uppvärmning för alla sökande tillsammans med teaterelever från programmet, improvisationsuppgift i mindre grupper och kort intervju. Detta är ett bra tillfälle att möta nuvarande teaterelever, lärare och de andra sökande som kan bli dina klasskamrater under kommande gymnasieår. Du får även se våra lektionssalar och vår fina teaterscen.
International Baccalaureate – IB
Alla som har gått ut årskurs 9 (eller motsvarande) med godkänt i alla ämnen kan söka IB-programmet. Alla som söker blir kallade till ett prov i engelska och matematik (eftersom matematik är ett ämne man inte kan välja bort). Dessutom gör vi en kort intervju.
Gymnasiesärskolan
Du är unik och vill ha en gymnasieutbildning som tar vara på dina speciella talanger och kunskaper. Du får en utbildning utifrån dina egna förutsättningar. Vi har en estetisk profil, som genomsyrar verksamheten och du kan läsa en kombination av ämnen och ämnesområden. Vi jobbar tillsammans för att ge dig ett meningsfullt vuxenliv såväl i yrkeslivet som i boendet och på fritiden. I framtiden arbetar vi mot målet att du ska få ett arbete eller meningsfull sysselsättning. Under utbildningen kan du prova på att ha praktik på olika ställen om du vill.
Gymnasiesärskolan på Aranäsgymnasiet har en estetisk profil som genomsyrar all undervisning. Alla elever får möjlighet att ta del av musik av rörelse samt bild, dans och teater.
Ämnesområden är estetisk verksamhet, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa, natur och miljö, individ och samhälle samt språk och kommunikation
Vad lär jag mig på inriktningen ?
Inriktningen design och produktutveckling ska ge kunskaper om och färdigheter i design och produktutveckling där datorstyrd design samt konstruktion är centrala. Den ska också behandla designprocess och designmetodik.
Exempel på yrkesutgångar
Högskoleförberedande program har inga exempel på yrkesutgångar.
Vad lär jag mig på inriktningen ?
Inriktningen samhällsbyggande och miljö ska ge kunskaper om och färdigheter i samhällsbyggande, miljö och arkitektur. Den ska behandla byggande och miljöfrågor ur ett brett perspektiv, såväl tekniskt, ekologiskt och estetiskt som ekonomiskt och socialt.
Exempel på yrkesutgångar
Högskoleförberedande program har inga exempel på yrkesutgångar.
Vad lär jag mig på inriktningen ?
Inriktningen teknikvetenskap ska ge kunskaper om och färdigheter i teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering. Den ska fördjupa kunskaper om teknik, matematik och fysik.
Exempel på yrkesutgångar
Högskoleförberedande program har inga exempel på yrkesutgångar.
Behöver jag välja inriktning redan nu?
Inriktningar med start år 2
De flesta gymnasieprograms inriktningar startar först i år 2. Du kommer under det första året på gymnasieskolan få välja vilken inriktning du vill gå på. Om du redan nu tror dig veta vilken inriktning du vill gå kan du önska den redan nu. Det är dock ingen garanti att du kan få gå den inriktningen. Inriktningar startar bara om tillräckligt många elever väljer den.
Inriktningar som får starta år 1
Dessa program får starta sina inriktningar redan i år 1 och då behöver du välja inriktning redan när du söker dem:
- Estetiska programmet
- Industritekniska programmet
- Hantverksprogrammet
- Naturbruksprogrammet
- RX-utbildningar (ex sjöfart, flyg, marin)
Exempel på yrkesutgångar
Högskoleförberedande program har inga exempel på yrkesutgångar.
- Aranäsgymnasiet
- Gymnasiegatan 44, 434 42 KUNGSBACKA
- 0300-83 40 00
- Fler uppgifter
- Rektor: Anna Wallergård anna.wallergard@kungsbacka.se
Telefon: 0300-833413
Mobilnummer: 0733696310 - Rektor: Azade Hatami azade.hatami@kungsbacka.se
Telefon: 0300-83 33 20 - Rektor: Elisabet Teghult elisabet.teghult@kungsbacka.se
Telefon: 0300-83 33 40 - Rektor: Katinka Wertsén katinka.wertsen@kungsbacka.se
Telefon: 0300-834277
Mobilnummer: 0702266425 - Rektor: Sofia Rådström sofia.radstrom@kungsbacka.se
Telefon: 0300-833522 - Studie- och yrkesvägledare: Anita Ekström anita.ekstrom@kungsbacka.se
Telefon: 0300-838795
Mobilnummer: 0727-344041 - Studie- och yrkesvägledare: Minna Tervamäki minna.tervamaki@kungsbacka.se
Telefon: 0300-83 8801 - Studie- och yrkesvägledare: Sanna Andersson sanna.andersson4@kungsbacka.se
Telefon: 0300 834458 - Studie- och yrkesvägledare: Sara Ryström Norén sara.rystrom-noren@kungsbacka.se
Telefon: 0300834539
Mobilnummer: 0700-833992 - Studie- och yrkesvägledare: Therese Hertz therese.hertz@kungsbacka.se
Telefon: 0300-838831 - Kommunal skola
- Skolkommun: Kungsbacka
- Rektor: Anna Wallergård anna.wallergard@kungsbacka.se