Extraval
Idrottsval
Den här utbildningen har idrottsval inom RIG (riksreksryterande idrottsgymnasium) eller NIU (nationellt godkänd idrottsutbildning). Förutom att göra ditt gymnasieval här måste du också göra en ansökan inom din idrott till specialidrottsförbundet. Läs mer om skillnaden under Frågor & svar Klicka på raden för att se vilka idrotter skolan erbjuder.
Barn- och fritidsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med barn, ungdomar och vuxna. Du får lära dig om människor i olika åldrar och med olika förutsättningar. Du lär dig om människors lärande och växande, samarbete och kommunikation. Du tränar dig i att möta andra människor och utvecklar din förmåga att vara lyhörd för deras behov. Du får fundera över hur människor lever tillsammans och vilka möjligheter de har att utvecklas. Du lär dig om hälsa och arbetsmiljö. På programmet läggs stor vikt vid etik, demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter.
Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom Yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa kurser för att studera vidare på högskolan.
Se film och läs mer om programmet på webbplatsen gymnasieinfo.se
Läs om programmet på andra språk på webbplatsen utbildningsinfo.se
OM SKOLAN
Lerums Gymnasium ligger i en vacker parkmiljö, bara några minuters promenadväg från Lerums centrum och lokaltågen. Vi är 1300 elever och 170 i personalen som har Lerums gymnasium som en gemensam arbetsplats och tillsammans skapar vi Lerums gymnasium.
Till oss kan du komma och känna att du kan vara dig själv och utvecklas på dina egna villkor. Du möts av lärare som ger dig pedagogiska utmaningar och som helhjärtat stöder dig. Vi erbjuder ett brett och attraktivt utbud av program och inriktningar.
Besök gärna vår webbplats för mer information, länk finns vid skolans kontaktuppgifter.
Idrott
Lerums gymnasium bedriver riksidrottsgymnasium i segling (RIG) och nationellt godkänd idrottsutbildning i innebandy (NIU). Segling och innebandy vänder sig till dig som vill elitsatsa på din idrott. Ansökan till segling RIG och innebandy NIU sker på respektive idrottsförbunds sida. Observera att du måste söka ett gymnasieprogram via gymnasieantagningen.
Färdighetsprov
Du som söker estetiska programmet inriktning Bild och form, Teater eller Musik kommer att få träffa estetlärare på Lerums gymnasium på ett så kallat färdighetsprov. Du kommer tillsammans med andra sökande att göra moment inom den inriktning som du har sökt. Färdighetsprovet betygssätts och läggs till dina betygspoäng. Inbjudan till färdighetsprov skickas hem till dig under tidig vår.
Vad lär jag mig på inriktningen ?
Inriktningen fritid och hälsa ska ge kunskaper om människors fritid och om olika fritids- och friskvårdsverksamheter samt om människors hälsa och hälsofrämjande arbete. Den ska förbereda eleverna för arbete inom fritids- och friskvårdssektorerna.
Exempel på yrkesutgångar
Bad/sporthallspersonal, Personal inom idrotts- och fritidsanläggningar, Personlig tränare
Vad lär jag mig på inriktningen ?
På inriktningen Pedagogiskt och socialt arbete lär du dig om barns och ungdomars lärande och växande. Du lär dig hur du bemöter människor i olika situationer och hur du ger bra stöd och service. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel barnskötare, elevassistent, personlig assistent eller arbete med stöd och service inom funktionshinderområdet. Den kan också ge möjlighet till jobb som väktare.
Exempel på yrkesutgångar
Bad/sporthallspersonal, Personal inom idrotts- och fritidsanläggningar, Personlig tränare
Behöver jag välja inriktning redan nu?
Inriktningar med start år 2
De flesta gymnasieprograms inriktningar startar först i år 2. Du kommer under det första året på gymnasieskolan få välja vilken inriktning du vill gå på. Om du redan nu tror dig veta vilken inriktning du vill gå kan du önska den redan nu. Det är dock ingen garanti att du kan få gå den inriktningen. Inriktningar startar bara om tillräckligt många elever väljer den.
Inriktningar som får starta år 1
Dessa program får starta sina inriktningar redan i år 1 och då behöver du välja inriktning redan när du söker dem:
- Estetiska programmet
- Industritekniska programmet
- Hantverksprogrammet
- Naturbruksprogrammet
- RX-utbildningar (ex sjöfart, flyg, marin)
Exempel på yrkesutgångar
Bad/sporthallspersonal, Barnskötare, Elevassistent, Personal inom idrotts- och fritidsanläggningar, Personlig assistent, Personlig tränare, Stöd och service inom funktionshinderområdet, Väktare
- Lerums gymnasium
- Alingsåsvägen 9, 443 80 Lerum
- 0302-52 20 60
- Fler uppgifter
- Rektor: Astrid Kling astrid.kling@lerum.se
Telefon: 0302-521367
Mobilnummer: 0761-295466 - Rektor: Cajsa Odhagen Fridén cajsa.odhagenfriden@lerum.se
Mobilnummer: 076-129 54 71 - Rektor: Christina Söderman christina.soderman@lerum.se
Telefon: 0302-521341
Mobilnummer: 0708811663 - Rektor: Lars Andersson lars.andersson@lerum.se
Mobilnummer: 0736-604820 - Rektor: Sara Lundqvist Sara.Lundqvist@lerum.se
Mobilnummer: 0761295454 - Studie- och yrkesvägledare: Helena Elfman helena.elfman@lerum.se
Telefon: 0302521374
Mobilnummer: 0736844447 - Studie- och yrkesvägledare: Jessica Steen Carlsson jessica.steen@lerum.se
Telefon: 0302-52 13 36
Mobilnummer: 076-129 54 52 - Studie- och yrkesvägledare: Sanna Pitkänen sanna.pitkanen@lerum.se
Mobilnummer: 0761-28 15 44 - Studie- och yrkesvägledare: Susanne Berglund susanne.berglund@lerum.se
Telefon: 0302-521369
Mobilnummer: 0722-061329 - Kommunal skola
- Skolkommun: Lerum
- Rektor: Astrid Kling astrid.kling@lerum.se